Jídelní lístek Rozvrh hodin Kontakty

Florbalový turnaj

23. Lis 2012

Škola

Škola

POHÁR ČFbU pro žáky I. stupně ZŠ

V úterý 20. listopadu 2012 se konal v sále kulturního domu v Chodové Plané, který slouží žákům místní školy za tělocvičnu, svátek florbalového sportu. Proběhlo zde totiž okresní kolo celostátního florbalového turnaje o Pohár České florbalové unie. Toho se v letošním školním roce účastní celkem 689 florbalových týmů I. stupňů základních škol celé České republiky.

Je spíše výjimkou, než pravidlem, že by pořádáním takovýchto akcí byly pověřovány malé školy, ale my měli to štěstí a hostili jsme okresní kolo. Hrát takovýto turnaj v domácím prostředí je nesporně obrovskou výhodou, protože hlučné a neutuchající publikum žene domácí hráče za výsledky, kterých by na cizím hřišti dosahovali nesporně složitěji a s větším úsilím. Chlapecký tým základní školy z Chodové Plané hostil na svém domácím hřišti družstva Zárka ZŠ Tachov Zárečná a Robinsony ZŠ Přimda. Pod vedením trenéra Sáši Suka se na turnaj poctivě připravovali a v duchu si představovali, jaké by to bylo skvělé, probojovat se do krajského turnaje, který se koná 7. prosince 2012 ve sportovní hale na Lokomotivě v Plzni.

Pan rozhodčí ČFbU Libor Strejček z Plzně, který přijel odpískat zápasy okresního kola zahájil krátce po deváté hodině úvodní zápas mezi ZŠ Chodová Planá a Zárkou Tachov. Naši si nemohli přát lepší začátek a hned v první minutě šli do vedení. Soupeř měl sice výškovou fyzickou převahu, ale bojovnost, srdce, nadšení a publikum bylo na naší straně. Tachovští evidentně Chodovku podcenili a ta je za to trestala góly. A tak se šlo do šaten po první patnáctiminutovce za stavu 5:0 pro domácí. Ve druhém poločasu se Zárka oklepala a začala lépe kombinovat. Její snaha brzy vedla ke snížení na 5:2. V té chvíli se ale Chodovka opět probrala a dvěma ranami zasadila soupeři K.O. Ovace nebraly konce a diváci, kteří si našli v dopoledních hodinách cestu do hlediště, jistě nelitovali. Chodovka nebyla favoritem zápasu, ale prokázala, že trenér Sáša Suk dělá svou práci vedoucího školního florbalového kroužku na vysoké úrovni a dokáže své hráče připravit jak herně, tak motivačně psychicky. Zasloužené vítězství 7:2 bylo nejlepší odměnou za propocené dresy a hodiny práce na trénincích.

Ke druhému zápasu nastoupila Zárka Tachov a Robinsoni Přimda. Zárka se oklepala z porážky a do prvího poločasu nastoupila s odhodláním odčinit porážku s prvního zápasu a zachovat si naději na postup do Plzně. Její úloha se jí dařila a pomalu, ale jistě navyšovala své vedení až na 5:2 v poločasu. Po změně stran ještě zvýšila na 6:2 a jakoby uspokojena svým výkonem, polila soupeře živou vodou. Robinsoni z Přimdy začali lépe běhat i kombinovat a posledních 10 minut zápasu byli jasně lepším týmem. V závěru zápasu stáhli na rozdíl jediné branky a 23 sekund před závěrečným hvizdem dokonce vyrovnali na 8:8. Kdyby zápas trval o minutu déle, asi by si připsali vítězství, ale protože na kdyby se nehraje, skončilo utkání dělbou bodů.

O postupujícím musel rozhodnout poslední zápas. Oběma družstvům jejich případné vítězství zajišťovalo postup. Tady už pracovala nervozita. A ta byla v začátku rozhodujícího utkání patrná zejména na florbalových holích domácích hráčů. Z kaskády vlastních chyb pramenil úspěch soupeře a ten se ujal vedení 0:1. V sedmé minutě se přece jen domácí publikum dočkalo a Chodovka vyrovnala na 1:1. Akce se v tu chvíli přelévaly na obě strany, ale do vedení šli opět hosté. 1:2. Jako by se ztuhlý domácí tým nemohl dostat do tempa. Ale oč pomaleji se florbalová mašina rozjížděla, o to rychleji profrčela závěrem poločasu a po zlepšené kombinaci šla třemi góly do vedení 4:2. O poločasu zřejmě došlo i na ostrá slova a s úvodním hvizdem poslední části nastoupili opět na palubovku ti sebevědomí a bojovní hráči z Chodovky a nutno říci, že nepomohlo ani několikeré střídání brankářů v kleci soupeře. Po brankostroji ve druhé půli bylo po závěrečném klaksonu na ukazateli skóre napsáno 13:4.

Chodovka deklasovala své soupeře rozdílem třídy a doufejme, že jí 7. prosince bude v Plzni přát štěstí a narazí na hratelné protivníky tak, aby se pokusila o malý vánoční zázrak, kterým by rozhodně postup do TOP8 Západ byl.

Případné podrobnosti, soupisky a statistiky najdete na http://www.mladeznickyflorbal.cz/2012cfbu/.

Statistiky okresního turnaje v Chodové Plané

číslo

Hráč

Góly

1

Mlnařík Martin

0

6

Ansl Vít

3

9

Petrželka Jan

1

10

Hais Radek

0

12

Poznán Matúš

6

14

Zítka František

1

17

Kepl Karel

3

18

Ščasnárová Marie

6

GK

Loula Filip

0

Mgr. Jan Ambrož

vedoucí družstva

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii