5. ROČNÍK - 03. Labyrintem kultur - Hieroglyfy

Práce s textem z čítanky

Podle čítanky doplň do textu chybějící slova.
ZiIpha Keatley
Hieroglyfy

April Hallová je na první pohled trochu výstřední děvče, které její matka na čas posílá z Hollywoodu, kde buduje , bydlet na malé město k babičce Carolin. Stojí před ní úkol najít si nové kamarády a zapadnout do místního kolektivu dětí. Ujme se jí Melánie Rossová, dcera sousedů, a vzdor Aprilině prvotní snaze se vytahovat v ní najde nerozlučnou přítelkyni, dívku s obrovskou fantazií a partnerku pro své hry. Společně objevují knihu o Egyptě a životě , která se stává základem pro jejich později velice důmyslnou hru na Egypt, do níž se postupně zapojuje nejen Melániin bratr Marshall, ale také Elizabeth, nové děvče , Toby a Ken i spolužáci ze školy...
Kromě jiných věcí donesl Toby také tužky a papír. Prý o všem přemýšlel a rozhodl se, že by měli ze všeho nejdřív dokončit , se kterou dívky začaly.

„No, to je teda dobrý“ zvolala April dotčeně. „Tak ty ses rozhod? Čí vlastně myslíš, že hra na Egypt je? Jenom protože...". Chtěla toho říct mnohem víc, ale Toby ji přerušil. „Dobře, dobře. Na chvilku se uklidni a nech mě domluvit. Nech mě doříct můj nápad, než zas vylítneš. Když se vám pak nebude líbit...," pokrčil rameny - „tak to dělat nebudeme." To se zdáIo fér, a tak April zmlkla, ale během Tobyho vysvětlování měla oči stále bedlivě . Kdyby vytvořili celou abecedu, mohli by se ji naučit nazpaměť a používat ji pro psaní tajných zpráv – ve škole a všude. Mohli by si psát třeba, kdy se sejdou v Egyptě a co si myslí o učitelce a spoustu dalších sdělení. Když by pak zpráva padla do rukou nepřítele, nikdo by nevěděl, co se v ní píše.

Mimoto Toby navrhl, že by si každý měl vybrat nějaké - Marshall už měl jméno Marshamosis - a hieroglyfický znak, který by jméno znázorňoval. Tak by se mohli pod zprávy podepisovat každý svým vlastním znakem a to by celé věci dodávalo na záhadnosti. Toby vytáhl kousek papíru složený do malého čtverečku a rozložil ho na podlahu v kůlně. Byly na něm hieroglyfy a egyptská jména, která si včera večer vypsal z knížek. Všichni kromě April si hned klekli, začali papír dychtivě zkoumat a probírat možná jména. April si pořád říkala, že je to pěkně ubohý nápad, když tu náhle si vzpomněla na bohyni Bast. Bast jí vždy připadala . Byla bohyní koček a její slavná socha ji zobrazovala jako kočku s očima a s náušnicemi.

„Hele," řekla a klekla si k ostatním, „právě mě napadlo skvělý jméno." Aprilino jméno i hieroglyf se všem líbily. Toby dokonce prohlásil, že mu vnuklo myšIenku pro jeho vlastní hieroglyf. Jméno už si vybral. Mělo znít Ramose, podle slavného . A jelikož sova bývá považována za moudrou, co mohlo být lepší symbol než ? Melánie okamžitě věděla, jaké jméno chce. Jednou si šla s rodiči poslechnout slavnou operní pěvkyni, jak zpívá Verdiho Aidu, a uchvátil ji krásné princezny, která se stala zajatkyní ve starém Egyptě. Už dřív se při hře na Egypt někdy v duchu Aidou nazývala, ale nikomu o tom neřekla. Najít symbol, který by se hodil k Aidě, bylo dost obtížné, ale nakonec si Melánie vybrala ptačí hieroglyf, protože označoval písmeno A v pravé egyptské abecedě.

Když měli všichni vybráno, Melánie vytvořila a uložila ho k ostatním tajným záznamům. Ken si vybral jméno Haremheb, protože mu Toby prozradíI, že to byl a ještě k tomu faraon. Vymyslel si vlastní hieroglyf zkrvaveného meče. Nebylo na něm sice nic zvlášť egyptského, ale zato souviseI s povoláním generála. Elizabethin symbol April. Byl to skutečný egyptský hieroglyf a znamenal „srdce", takže se výborně hodil k Nefertiti, což znamená „". A rozumí se samo sebou, že Marshallovým symbolem byla egyptská koruna, protože už byl mladým faraonem - a to se mu líbilo nejvíc.